Suomen Taideyhdistys
Kuvataide-elämän rakentumisen aikaa

Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taide-elämän, taideinstituutioiden ja taiteen kehityksessä on olennainen. Yhdistys on Suomen Kansallisgallerian edeltäjä, ja sen keräämä taidekokoelma on nykyisin osa Kansallisgalleriaan kuuluvien Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmia.

Suomen Taideyhdistys perustettiin vuonna 1846. Se otti tehtäväkseen suomalaisen taidemaun kehittämisen. Yhdistys osti taideteoksia kotimaisilta taiteilijoilta ja piti taideteosarpajaisia jäsenistön kesken. Vuodesta 1847 alkaen se järjesti vuosittain taidenäyttelyn, jossa myös arpajaisteokset olivat esillä.

Vuonna 1848 Taideyhdistys perusti piirustuskoulun Helsinkiin kotimaisen taideopetuksen tukemiseksi. Oppilaita varten hankittiin malliteoksia, joista muodostui lahjoitusten ohella yhdistyksen taidekokoelman vanhin osa.

Suomen Taideyhdistyksen merkityksestä johtuen sen arkisto on korvaamaton suomalaisen taiteen ja taide-elämän tutkijoille. Arkisto kuuluu nykyisin Suomen Kansallisgallerian arkiston kokoelmiin. Tällä sivustolla esittelemme Suomen Taideyhdistyksen toimintaa, siihen liittyviä henkilöitä ja 1800-luvun taide-elämää arkiston kokoelmien avulla.

2012 (päivitetty 1/2014)