Viittaukset

Suomen Taideyhdistys
Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taide-elämän, taideinstituutioiden ja taiteen kehityksessä on olennainen. Yhdistys on Suomen Kansallisgallerian edeltäjä, ja sen keräämä taidekokoelma on nykyisin osa Kansallisgalleriaan kuuluvien Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon...
Suomen Taideyhdistyksen kokoelmat ja niiden karttuminen
Kokoelman synty Suomen Taideyhdistyksen taidekokoelma alkoi yhdistyksen toiminnan alkuvaiheissa 1846–1867 muodostua ostojen ja lahjoitusten kautta, vaikka kokoelmaa ei vielä virallisesti ollut eikä sitä ollut merkitty yhdistyksen sääntöihin. Yhdistyksen ensimmäisen johtokunnan keskuudessa oltiin...
Hankinnat
Ensimmäiset hankintansa Suomen Taideyhdistys teki 1847, jolloin ostettiin ensimmäisenä Pehr Gustaf von Heidekenin Norjalainen tunturimaisema (1847). Kokoelman kartuttaminen ei ollut aluksi suunnitelmallista, mutta vähitellen siitä tuli yhä harkitumpaa ja ammattimaisempaa toimintaa. Taidetta...
Ostokuitti Johan Knutsonin teoksesta Näkymä Helsingin saaristosta

Pala taidehistoriaa

Pienelle ruutupaperin palalle on kirjoitettu muutama rivi Suomen taidehistoriaa: kyseessä on Suomen Taideyhdistyksen kokoelmiinsa ostaman maalauksen ostokuitti. Yhdistys osti taiteilija Johan Knutsonilta (1816–1899) teoksen En utsikt från Helsingfors skärgård (Näkymä Helsingin saaristosta). Ostohinta oli 400 markkaa.

Ostetun teoksen kerrotaan olevan ”öljyväritaulu” ja että kehysten kanssa sen leveys on ”3 jalkaa 11 tuumaa” ja korkeus ”2 jalkaa 11 ½ tuumaa”. Nykymitoissa teos olisi 90,17 cm leveä ja 119,38 cm korkea – pystykuva siis. Kehykset ovat luultavammin olleet ajalle tyypillisesti melko paksut, joten itse teos on ilmoitettuja mittoja pienempi. Knutsonin maalaukset olivat usein pienikokoisia, joten tämä öljymaalaus on tavallisesta poiketen varsin suuri. Kuitti ja maalaus ovat ajoittamattomia, mikä hankaloittaa tarkemman tutkimuksen tekemistä. Osto sijoittunee 1880-luvun tienoille.

Kuitti kuuluu Kansallisgallerian arkiston hallussa olevaan Suomen Taideyhdistykseen arkistoon ja on osa Hugo af Schulténin jäämistön asiakirjakokonaisuutta. Vapaaherra Hugo af Schultén, koko nimeltään Carl Hugo Brynolf af Schultén (1850–1891) toimi Suomen Taideyhdistyksen sihteerinä ja työskenteli myös sanomalehti Nya Pressenissä. Lisäksi hän oli ahkera valokuvaaja ja perusti vuonna 1889 harrastajavalokuvaajien yhdistyksen, Fotografiamatörklubbenin.

Maalauksen salatut vaiheet – aihe tutkimukselle!

Maalauksen nykyistä olinpaikkaa ei tiedetä. Se on todennäköisesti aikanaan arvottu yhdistyksen jäsenten taideteosarpajaisissa, sillä se ei ole Ateneumin taidemuseon kokoelmassa, jonne Suomen taideyhdistyksen keräämässä kokoelmassa pysyneet teokset nykyisin kuuluvat. Nykyinen kokoelma on nähtävissä Taidekokoelmat-verkkopalvelussa. Sieltä löytyy muutama Knutsonin teos, jotka esittävät Helsingin rannikkoa, mutta näiden teosten tiedot eivät vastaa kuitissa mainitun maalauksen kuvailua. Ehkä kadonneen taideteoksen provenienssin eli omistajahistorian tutkimisen voisi aloittaa käymällä läpi Suomen Taideyhdistyksen arkiston arpajaisvoittojen listoja…

Taidehistoriassa on vielä monia polkuja kulkematta ja tarinoita kertomatta!

Anna Lindfors 2012 (päivitetty 1/2014)

Lähteet ja kirjallisuus

Hugo af Schulténin jäämistön asiakirjat. H22. Suomen Taideyhdistyksen arkisto I, Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.
Savolainen, Raimo, 2006. ”Schultén, af -suku”. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997-, http://www.kansallisbiografia.fi/kb/artikkeli/6735/ (viitattu 5.7.2012)
”Hugo af Schultén”. Suomen valokuvataiteen museon Kuka kuvasi? -verkkopalvelu. http://kukakuvasi.valokuvataiteenmuseo.fi/#valokuvaaja/356 (viitattu 5.7.2012)