Viittaukset

Suomen Taideyhdistys
Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taide-elämän, taideinstituutioiden ja taiteen kehityksessä on olennainen. Yhdistys on Suomen Kansallisgallerian edeltäjä, ja sen keräämä taidekokoelma on nykyisin osa Kansallisgalleriaan kuuluvien Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon...
Suomen Taideyhdistyksen ensimmäiset stipendiaatit
Kotimaisten taiteilijoiden opintojen tukeminen alkaa: Erik Johan Löfgren Suomen Taideyhdistyksellä oli edessään suuri työsarka, suomalaisen taide-elämän luominen. Taiteen opetus oli maassa alkutekijöissään, eikä taiteilijoitakaan juuri ollut. Yhdistys katsoikin, että sen oli ryhdyttävä tukemaan ja...
Suomen Taideyhdistyksen johtokunta arvioi 10-vuotiskertomuksessaan ensimmäisiä yrityksiään tukea nuoria lahjakkuuksia

Suomen Taideyhdistyksen johtokunta katsoi 10-vuotiskertomuksessaan maaliskuussa 1856 taaksepäin toimintaansa ja sen tuloksia. Sivulla 17 se totesi, ettei ollut onnistunut ensimmäisten stipendiaattiensa osalta uuden suomalaisten taiteilijoiden sukupolven kasvattamisessa. Poikkeuksena oli vain Erik Johan Löfgren. Yhdistys ei halunnut aliarvioida näiden nuorten miesten ponnistuksia ja mainitsi etenkin Asplundin edistyneenkin opinnoissaan.

Merkittäväksi syyksi epäonnistumisiin johto arveli nuorukaisten puutteellisen peruskoulutuksen, jota he eivät pystyneet korvaamaan yhdistyksen piirustuskoulussa saamallaan opetuksella. Löfgrenin paremman menestyksen selittivät hänen erittäin pitkäaikaiset taideopintonsa ja tasainen, vaikkakin hidas edistyminen. Yhdistyksen toiveet olivat olleet liian korkeat ja idealistiset.

Hanna-Leena Paloposki 2012

Lähteet ja kirjallisuus

Suomen Taideyhdistyksen 10-vuotiskertomus 10.3.1856. Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjat 1846–1857. C 1. Suomen Taideyhdistyksen arkisto I, Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.