Viittaukset

Suomen Taideyhdistys
Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taide-elämän, taideinstituutioiden ja taiteen kehityksessä on olennainen. Yhdistys on Suomen Kansallisgallerian edeltäjä, ja sen keräämä taidekokoelma on nykyisin osa Kansallisgalleriaan kuuluvien Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon...
Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulu Helsingissä
Marraskuussa 1848 toimintansa aloittanut Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulu joutui selviytymään ensimmäiset vuosikymmenet yhden opettajan varassa. Berndt Abraham Godenhjelm oli muuttanut Pietarista pysyvästi Helsinkiin juuri perustetun opettajanviran vuoksi. Viikkotuntimäärä koulussa oli...
Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun opettajavalinta

Suomen Taideyhdistyksen arkistossa ensimmäinen maininta piirustuskoulun opettajasta on kirjattu pöytäkirjaan 26.4.1848. Pöytäkirja sisältää lyhyesti vain seuraavat johtokunnan päätökset:

Pöytäkirjan ensimmäisessä pykälässä todetaan, että Suomen Taideyhdistyksen Helsinkiin perustetun piirustuskoulun opettajaksi on valittu kihlakunnantuomari Godenhjelm 300 hopearuplan vuotuista korvausta vastaan. Lukuvuoden kesto päätettiin kahdeksaksi kuukaudeksi, jonka aikana opettaja oli velvollinen antamaan neljä viikkotuntia opetusta.

Pykälässä 2 kerrotaan, miten Taideyhdistys oli päättänyt vuokrata vuodeksi 1849 kolmen huoneen huoneiston kauppias Welenen kivitalosta Unioninkadun varrelta. Vuosivuokra 150 ruplaa sisälsi vuokralaiselle oikeuden lyödä nauloja seinään tapettien läpi ilman erillistä korvausta. (Huoneisto toimikin yhdistyksen keväisen vuosinäyttelyn 1849 näyttelytilana.) Puhtaaksikirjoitetun pöytäkirjan on merkinnyt oikeelliseksi, kuten oli tapana, in fidem (= hyvässä uskossa) allekirjoituksellaan sihteeri Zachris Topelius.

 

Helena Hätönen 2012

Lähteet ja kirjallisuus

Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjat 1846–1857. Suomen Taideyhdistyksen arkisto I, Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.
Finska Konstföreningens exposition 1849. Helsingfors: J. C. Frenckell & Son.
[Tikkanen, J. J.], 1896. Finska Konstföreningen 1846–1896. Helsingfors: Finska Konstföreningen.