Viittaukset

Suomen Taideyhdistys
Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taide-elämän, taideinstituutioiden ja taiteen kehityksessä on olennainen. Yhdistys on Suomen Kansallisgallerian edeltäjä, ja sen keräämä taidekokoelma on nykyisin osa Kansallisgalleriaan kuuluvien Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon...
Suomen Taideyhdistyksen perustaminen
Vuosikymmen suunnittelutyötä perustamisen taustalla Suomen suuriruhtinaskunnassa ryhdyttiin vuonna 1834 ulkomaisten esikuvien ja romantiikan aatteiden mukaisesti keräämään pääomaa taideyhdistyksen perustamista varten. Kuvataiteen saralla kansalliseen edistykseen liittyvää ajatusta vei eteenpäin...
Suomen Taideyhdistyksen säännöt 1846

Taideyhdistyksen ensimmäiset säännöt vahvistettiin perustavassa kokouksessa 27.1.1846. Ne perustuivat senaatin jo vuonna 1843 hyväksymiin Taideyhdistyksen sääntöihin. Painetut säännöt jaettiin yhdistyksen jäsenille ilmeisesti liittymisen yhteydessä. Ensimmäiset säännöt olivat voimassa vain nelisen vuotta.

Taideyhdistyksen jäsenet olivat osakkaita, joilla saattoi olla enemmän kuin vain yksi osake. Osakkuus oli aluksi kolmivuotinen ja vuosimaksu 5 hopearuplaa. Vuoden 1849 sääntöuudistuksen jälkeen osakkuuden ehtoja tarkennettiin. Kun vuosijäsenyyttä oli takana 15 vuotta, jäsenyydestä tuli pysyvä. Toisaalta pysyvän jäsenyyden saattoi myös ostaa maksamalla 30 hopearuplaa kerralla, joka vastasi 10 vuoden jäsenmaksuja.

 

Helena Hätönen 2012

Lähteet ja kirjallisuus

Hugo af Schulténin jäämistön asiakirjat 1844--1896. H 22. Suomen Taideyhdistyksen arkisto I, Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.       
Ervamaa, Jukka, 1989. "Kuvataide autonomian alkuajalla". Ars Suomen taide. 3. Toim. Salme Sarajas-Korte. [Espoo]: Weilin+Göös.
[Tikkanen, J. J.], 1896. Finska Konstföreningen 1846–1896. Helsingfors.