Viittaukset

Suomen Taideyhdistys
Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taide-elämän, taideinstituutioiden ja taiteen kehityksessä on olennainen. Yhdistys on Suomen Kansallisgallerian edeltäjä, ja sen keräämä taidekokoelma on nykyisin osa Kansallisgalleriaan kuuluvien Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon...
Suomen Taideyhdistyksen ensimmäiset stipendiaatit
Kotimaisten taiteilijoiden opintojen tukeminen alkaa: Erik Johan Löfgren Suomen Taideyhdistyksellä oli edessään suuri työsarka, suomalaisen taide-elämän luominen. Taiteen opetus oli maassa alkutekijöissään, eikä taiteilijoitakaan juuri ollut. Yhdistys katsoikin, että sen oli ryhdyttävä tukemaan ja...
Robert Wilhelm Ekmanin suositus Erik Johan Löfgrenistä Suomen Taideyhdistykselle, Turku 20.11.1846

Turun piirustuskoulun opettaja, taiteilija Robert Wilhelm Ekman kirjoitti Erik Johan Löfgrenistä suosituksen Suomen Taideyhdistykselle. Hän toivoi, että yhdistys alkaisi tukea Löfgrenin opintoja. Ekman kirjoitti Turussa 20.11.1846 päivätyssä ruotsinkielisessä, yhden monimutkaisen virkkeen muodostamassa suosituksessaan:

Allekirjoittanut on vakuuttunut, että Herra J. E. Löfgren, joka parhaillaan opiskelee Taideakatemiassa Tukholmassa, missä hän on oleskellut vain muutaman vuoden, ei ole ainoastaan edistynyt suuresti, mistä todistaa hänen äskettäin kotiin lähettämänsä kopio, vaan myös selvästi omaa maalaustaiteeseen enemmän kuin tavanomaisia lahjoja, joita kannattaa ehdottomasti tukea.

Allekirjoituksena on R. W. Ekman. Tukholman Taideakatemian jäsen.

Hanna-Leena Paloposki 2012

Lähteet ja kirjallisuus

Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjat 1846–1857. C 1. Suomen Taideyhdistyksen arkisto I, Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.