Viittaukset

Suomen Taideyhdistys
Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taide-elämän, taideinstituutioiden ja taiteen kehityksessä on olennainen. Yhdistys on Suomen Kansallisgallerian edeltäjä, ja sen keräämä taidekokoelma on nykyisin osa Kansallisgalleriaan kuuluvien Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon...
Suomen Taideyhdistyksen jäsenistö ja varhainen taideyleisö
Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taideyleisön syntymisessä oli keskeinen. Se oli maan ainoa kuvataidealan toimija, ja taiteen harrastajien piiri muodostui pikku hiljaa yhdistyksen ympärille. Tämä tapahtui samaan aikaan, kun 1800-luvulla yleisestikin entisen taiteen tilaajakunnan...
August Pomellin kuitti C. F. Haartmanin liittymisestä yhdistykseen ja jäsenmaksun maksamisesta 20.12.1855

Porilainen lääkäri C. F. Haartman liittyi Suomen Taideyhdistyksen jäseneksi vuonna 1855. Hän maksoi kerralla neljän vuoden jäsenmaksun 3 hopearuplalla. Hänestä tuli näin yhdistyksen osakas, jonka osakkeen numero oli 606. Tämän jälkeen Haartman osallistui osakkeellaan aina yhdistyksen vuosittaisiin taideteosarpajaisiin. Haartmanin liittymisen yhdistykseen hoiti yhdistyksen Turun ja Porin alueen asiamies August Pomell, joka oli tuolloin Suomen Pankin Turun vaihtokonttorin kassanhoitaja ja myöhemmin sen johtaja. Kuvassa on hänen 20.12.1855 täyttämänsä ja yhdistyksen rahastonhoitajalle lähettämänsä Haartmanin jäsenmaksukuitti.

Taideyhdistyksellä oli eri puolilla maata ja Venäjälläkin asiamiehiä, jotka hoitivat muun muassa uusien jäsenten liittämisen yhdistyksen jäseniksi ja jäsenmaksujen keräämisen alueeltaan. Aktiiviset asiamiehet pyrkivät myös hankkimaan yhdistykselle lisää jäseniä.

Hanna-Leena Paloposki 2012

Lähteet ja kirjallisuus

Suomen Taideyhdistyksen tiliasiakirjat 1855. Tiliasiakirjat. G 1. Suomen Taideyhdistyksen arkisto I, Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.
Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjat 1846–1939. Suomen Taideyhdistyksen arkisto I, Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.