Viittaukset

Suomen Taideyhdistys
Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taide-elämän, taideinstituutioiden ja taiteen kehityksessä on olennainen. Yhdistys on Suomen Kansallisgallerian edeltäjä, ja sen keräämä taidekokoelma on nykyisin osa Kansallisgalleriaan kuuluvien Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon...
Suomen Taideyhdistyksen taideteosarpajaiset
Arpajaiset tärkeä osa toimintaa Jäsenille järjestettävät taideteosarpajaiset olivat yksi Suomen Taideyhdistyksen keskeisistä toimintamuodoista heti sen perustamisesta vuonna 1846 lähtien. Yhdistyksen päämääränä oli kotimaisen taideyleisön luominen, ”taideaistin” herättäminen ja kotimaisen taiteen...
Suomen Taideyhdistyksen arpajaiset 11.3.1850

Suomen Taideyhdistyksen vuoden 1850 arpajaisissa voittoja oli 26. Oheisella voittolistalla on kolme taiteilija Ida Silfverbergin teosta, kaikki kopioita ulkomaisista maalauksista (voitot numerot 14–16): Hollantilaisen raatimiehen muotokuva, Henrik IV ja Tyttö kynttilänvalossa. Silfverberg kuuluikin Magnus ja Ferdinand von Wrightin ohella niihin taiteilijoihin, joilta ostettiin eniten teoksia alkuaikojen arpajaisiin. Häneltä hankittiin nimenomaan kopioita. Kuten voittolistasta selviää, voitoiksi oli ostettu myös useita Taideyhdistyksen ensimmäisten stipendiaattien, Herman Adrian Barkmanin ja Johan Henrik Asplundin teoksia.

Hanna-Leena Paloposki 2012

Lähteet ja kirjallisuus

Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjat liitteineen 1846-1939. Suomen Taideyhdistyksen arkisto I, Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.
Suomen Taideyhdistystä koskevat kirjoitukset sanomalehdissä 1845–1873.
Paloposki, Hanna-Leena, 1992. Suomen Taideyhdistyksen arpajaiset yhdistyksen perustamisesta vuonna 1846 1870-luvun alkupuolelle asti. Taidehistorian sivuaineen tutkielma. Helsingin yliopisto, taidehistorian laitos.
Paloposki, Hanna-Leena, 1993. Suomen Taideyhdistyksen kokoelman alkuvaiheet – kilpailua arpajaisten kanssa. Ateneum. Valtion taidemuseon museojulkaisu 1993. Helsinki: Valtion taidemuseo, s. 3–23.