Viittaukset

Suomen Taideyhdistys
Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taide-elämän, taideinstituutioiden ja taiteen kehityksessä on olennainen. Yhdistys on Suomen Kansallisgallerian edeltäjä, ja sen keräämä taidekokoelma on nykyisin osa Kansallisgalleriaan kuuluvien Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon...
Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulu Helsingissä
Marraskuussa 1848 toimintansa aloittanut Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulu joutui selviytymään ensimmäiset vuosikymmenet yhden opettajan varassa. Berndt Abraham Godenhjelm oli muuttanut Pietarista pysyvästi Helsinkiin juuri perustetun opettajanviran vuoksi. Viikkotuntimäärä koulussa oli...
Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun oppilasluettelo Helsingissä 17.2.1849

Suomen Taideyhdistyksen arkiston pöytäkirjojen liitteenä on säilynyt taidemaalari Berndt Abraham Godenhjelmin omakätisesti laatima luettelo Helsingissä toimineen Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun ensimmäisen lukukauden oppilaista. Piirustuskoulussa opiskeli tuolloin 38 henkilöä, joista osalla oli jo aikaisempia piirustus- ja maalausopintoja takanaan.

Enemmistö oppilaista oli miespuolisia (24 kpl) naispuolisten jäädessä vähemmistöön (14 kpl). Sääty-yhteiskunnan arvoasetelmien mukainen luettelo kertoo, että naispuolisista oppilaista kolme kuului aatelistoon. Aatelittomien nuorten neitojen kohdalla isän virka-asema ja/tai varallisuus mahdollisti nämä piirustuksen perusteita laajemmat opinnot. Poikkeuksina naisten joukosta nousevat esiin jo avioitunut tohtorinna Crusell ja ainoana palkkatyössä toiminut opettajatar Victoria Åberg.

Miespuolisiin oppilaisiin lukeutuivat mm. asessori Holmbergin poika ylioppilas Werner Holmberg, professori Beckerin poika ylioppilas Adolf von Becker, tehtailija Falkmanin poika ylioppilas Severin Falkman (1831-1889) ja Taideyhdistyksen stipendiaatit, maalarikisälli Johan Henrik Asplund sekä vapaaoppilas Herman Adrian Barkman. Suomen Taideyhdistyksen vaikuttajien ja jäsenistön lapset muodostivat merkittävän osan koulun oppilaista.

Helena Hätönen 2012

Lähteet ja kirjallisuus

Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjat 1846–1857.  Suomen Taideyhdistyksen arkisto I, Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.
Nervander, Emil, 1902. Ett konstnärslif till minne af Severin Falkman. Helsingfors: Söderströms & c.o.
Reitala, Aimo, 1986. Werner Holmbergin taide. Helsinki: Otava.
Tikkanen, Johan Jakob, 1896. Finska Konstföreningen 1846–1896. 1896. Helsingfors: Finska Konstföreningen.