Viittaukset

Matkoja ulkomaille
Koulutusta ulkomailta - 1800-luku Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulut 1800-luvun Turussa ja Helsingissä keskittyivät antamaan opetusta vain taiteen tekemisen alkeissa. Ulkomaille lähdettiin hankkimaan lisäkoulutusta sekä kansainvälistä tunnettuutta. Varhaisin opintopaikka oli Ruotsissa,...
Venäjä
Suomen Taideyhdistys
Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taide-elämän, taideinstituutioiden ja taiteen kehityksessä on olennainen. Yhdistys on Suomen Kansallisgallerian edeltäjä, ja sen keräämä taidekokoelma on nykyisin osa Kansallisgalleriaan kuuluvien Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon...
Saksa
Taiteilija Werner Holmberg, yksivärilitografia, noin 1861
85 x 57 mm, tekijä nimimerkki AL noin 1861. Painokuvakokoelmat, Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.
Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun oppilasluettelo Helsingissä 17.2.1849
Suomen Taideyhdistyksen arkiston pöytäkirjojen liitteenä on säilynyt taidemaalari Berndt Abraham Godenhjelmin omakätisesti laatima luettelo Helsingissä toimineen Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulun ensimmäisen lukukauden oppilaista. Piirustuskoulussa opiskeli tuolloin 38 henkilöä, joista...
Düsseldorf 1800-luvulla
Dresden 1800-luvulla
München ja Wien 1800-luvulla
Berliini 1800-luvulla
Werner Holmberg
01.11.1830
Helsinki
24.09.1860
Düsseldorf, Saksa

Werner Holmberg syntyi monilapsiseen varakkaaseen perheeseen. Hän aloitti koulunkäyntinsä ohessa piirustuksen yksityistunnit kaupungin merkittävimpien taiteilijoiden, P. A. Kruskopfin (1805-1852) ja Magnus von Wrightin johdolla. Hän kirjoittautui oppilaaksi vuonna 1848 vasta-avattuun Suomen Taideyhdistyksen piirustuskouluun, jossa sai B. A. Godenhjelmin opettajakseen. Öljyvärimaalaukseen alkeisiin hän tutustui puolestaan J. E. Lindhin ohjauksessa.

Ylioppilas Holmberg opiskeli aluksi palkallisena opiskelijana intendentinkonttorissa tähtäimessään arkkitehdin ura. Opintojensa ohella hän kuitenkin pyrki kehittämään myös maalaustekniikkaansa. Kesällä 1850 Holmberg osallistui Turussa tuomiokirkon freskojen maalaukseen R. W. Ekmanin apuna. Ekmanin ohjauksen katsotaan olleen ratkaisevaa Holmbergin siirtymiselle kokonaan taiteilijan uralle. Heinäkuussa 1853 hän matkusti opiskelemaan Düsseldorfiin.

Ensimmäinen nelivuotinen opintojakso Reininmaalla kesti vuoteen 1857. Sen kuluessa Holmberg sai yksityisopetusta norjalaiselta taidemaalari Hans Gudelta (1825–1903). Tämän oppilaana nuoren taiteilijan luontainen lahjakkuus pääsi vähitellen esiin. Samoin hän sai yhä laajempaa tunnustusta romanttisesti valaistujen maisemanäkymien esittäjänä. Kesällä 1858 hän tallensi vesivärein norjalaisia maisemia huomattavan realistisin ottein. Norjassa Holmberg myös avioitui Düsseldorfissa opiskelleen Anna Gladin (n. 1834–1909) kanssa, joka lukeutui historiamaalari Otto Mengelbergin (1818–1890) yksityisoppilaisiin.

Werner Holmberg kärsi vuosia keuhkotuberkuloosista, joka lopulta johti taiteilijan kuolemaan syyskuussa 1860.

Ihanteellisesti toteutettujen, suurikokoisten öljyvärimaalausten ohella Holmbergin tuotannon kestävintä ydintä ovat lukuisat realistisesti nähdyt ja suoraan luonnosta piirretyt, usein vesivärein maalatut maisemat tai niiden yksityiskohdat. Holmberg jäi pitkäksi aikaa tärkeäksi esikuvaksi suomalaisille maisemamaalareille, jotka matkustivat taiteen jatko-opintojen pariin Suomesta Düsseldorfiin.

Werner Holmbergin elinvuosilta olevia ja häneen liittyviä dokumentteja Suomen Taideyhdistyksen arkistossa on vain muutama. Taiteilijakirjekokoelma sisältää kuitenkin 67 kappaletta taiteilijan lesken, Anna Holmbergin, miehensä elämää ja tuotantoa käsitteleviä kirjeitä tai niiden kopioita vuosilta 1885–1905.

Helena Hätönen 2012

Lähteet ja kirjallisuus

Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjat 1846–1857. C1. Suomen Taideyhdistyksen arkisto I, Kuvataiteen keskusarkisto, Valtion taidemuseo.
Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjat 1858–1869. C2. Suomen Taideyhdistyksen arkisto I, Kuvataiteen keskusarkisto, Valtion taidemuseo.
Taiteilijakirjekokoelma, Kuvataiteen keskusarkisto, Valtion taidemuseo.
Reitala, Aimo, 1986. Werner Holmbergin taide. Helsinki: Otava.
Wichstrøm, Anne, 1982. "Holmberg, Anna Margareta". Norsk kunstner leksikon. Bind 2 H-M. Oslo: Universitetsforlaget.