Viittaukset

Suomen Taideyhdistys
Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taide-elämän, taideinstituutioiden ja taiteen kehityksessä on olennainen. Yhdistys on Suomen Kansallisgallerian edeltäjä, ja sen keräämä taidekokoelma on nykyisin osa Kansallisgalleriaan kuuluvien Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon...
Suomen Taideyhdistyksen kokoelmat ja niiden karttuminen
Kokoelman synty Suomen Taideyhdistyksen taidekokoelma alkoi yhdistyksen toiminnan alkuvaiheissa 1846–1867 muodostua ostojen ja lahjoitusten kautta, vaikka kokoelmaa ei vielä virallisesti ollut eikä sitä ollut merkitty yhdistyksen sääntöihin. Yhdistyksen ensimmäisen johtokunnan keskuudessa oltiin...

Asiasanat

Suomen Taideyhdistyksen kokoelmaluettelo 1854

Vuoden 1854 teosluettelo on ensimmäinen selkeä ja kattava luettelo Suomen Taideyhdistyksen kokoelman sisällöstä. Ensimmäinen yleisölle tarkoitettu luettelo julkaistiin vuonna 1873.

”Förteckning öfver Konstföreningens tillhörige taflor, skulpturer, lithographier och kopparstick 1854” -otsikoituun luetteloon on kirjattu 60 teosta. Kokoelmaan kuului ”tauluja” eli öljymaalauksia, veistoksia sekä grafiikan osalta kivipiirroksia ja kuparipiirroksia. Seitsemän teosta listalta oli tosin merkitty jo arvotuiksi Taideyhdistyksen jäsenten teosarpajaisissa.

 

Anna Lindfors 2012

Lähteet ja kirjallisuus

Suomen Taidyhdistyksen kokoelmaluettelo 1854. Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjat 1846–1857. C 1. Suomen Taideyhdistyksen arkisto I, Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.