Viittaukset

Suomen Taideyhdistys
Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taide-elämän, taideinstituutioiden ja taiteen kehityksessä on olennainen. Yhdistys on Suomen Kansallisgallerian edeltäjä, ja sen keräämä taidekokoelma on nykyisin osa Kansallisgalleriaan kuuluvien Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon...
Suomen Taideyhdistyksen taideteosarpajaiset
Arpajaiset tärkeä osa toimintaa Jäsenille järjestettävät taideteosarpajaiset olivat yksi Suomen Taideyhdistyksen keskeisistä toimintamuodoista heti sen perustamisesta vuonna 1846 lähtien. Yhdistyksen päämääränä oli kotimaisen taideyleisön luominen, ”taideaistin” herättäminen ja kotimaisen taiteen...
Suomen Taideyhdistyksen arpajaiset 10.3.1847

Vuonna 1846 toimintansa aloittaneen Suomen Taideyhdistyksen ensimmäiset jäsenistön keskuudessa järjestetyt taideteosarpajaiset pidettiin vuosikokouksen yhteydessä 10.3.1847. Silloin arvottiin 18 taideteosta. Arvottujen teosten lista ja onnelliset voittajat luetellaan vuosikokouksen pöytäkirjan kohdassa 7. Oheinen kuva on tämän listan sisältävästä pöytäkirjasta.

Jokaisen voiton kohdalla mainittiin paitsi voittajan nimi, ammatti ja kotipaikka, myös osakkeen numero. Jäsenet ostivat itselleen yhdistyksen osakkeen ja olivat siis osakkaita. Arvotut teokset olivat esillä yhdistyksen ensimmäisessä vuosinäyttelyssä, ja arpajaislistassa ensimmäisenä mainittu numero viittaa teoksen numeroon näyttelyluettelossa.

Ensimmäinen arvottu teos oli Robert Wilhelm Ekmanin (1808–1873) maalaus Osteria con cucina, ruotsinkielisessä listassa nimellä Ett italienskt värdshus (Italialainen majatalo), jonka voitti valtioneuvos Leo Mechelin, kotipaikkanaan Hamina. Taideyhdistys osti maalauksen toiseen kertaan vuonna 1888, tällä kertaa omaan taidekokoelmaansa, ja se kuuluu edelleen Ateneumin taidemuseon kokoelmiin.

Hanna-Leena Paloposki 2012

Lähteet ja kirjallisuus

Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjat liitteineen 1846-1939. C 1. Suomen Taideyhdistyksen arkisto I, Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.
Suomen Taideyhdistystä koskevat kirjoitukset sanomalehdissä 1845–1873.
Paloposki, Hanna-Leena, 1992. Suomen Taideyhdistyksen arpajaiset yhdistyksen perustamisesta vuonna 1846 1870-luvun alkupuolelle asti. Taidehistorian sivuaineen tutkielma. Helsingin yliopisto, taidehistorian laitos.
Paloposki, Hanna-Leena, 1993. Suomen Taideyhdistyksen kokoelman alkuvaiheet – kilpailua arpajaisten kanssa. Ateneum. Valtion taidemuseon museojulkaisu 1993. Helsinki: Valtion taidemuseo, s. 3–23.