Viittaukset

Suomen Taideyhdistys
Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taide-elämän, taideinstituutioiden ja taiteen kehityksessä on olennainen. Yhdistys on Suomen Kansallisgallerian edeltäjä, ja sen keräämä taidekokoelma on nykyisin osa Kansallisgalleriaan kuuluvien Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon...
Suomen Taideyhdistyksen perustaminen
Vuosikymmen suunnittelutyötä perustamisen taustalla Suomen suuriruhtinaskunnassa ryhdyttiin vuonna 1834 ulkomaisten esikuvien ja romantiikan aatteiden mukaisesti keräämään pääomaa taideyhdistyksen perustamista varten. Kuvataiteen saralla kansalliseen edistykseen liittyvää ajatusta vei eteenpäin...

Asiasanat

Suomen Taideyhdistyksen uusien sääntöjen 1.2.1849 allekirjoittajat

Suomen Taideyhdistyksen sääntöjen uusiminen tuli ajankohtaiseksi vuonna 1849 yhdistyksen toimittua vain kolme vuotta. Vanhat säännöt olivat herättäneet osittain tyytymättömyyttä ja joitakin asioita haluttiin selkeyttää. Yhdistyksen johtokunta kutsui koolle kaksi ylimääräistä kokousta 27.1. ja 1.2.1849 keskustelemaan mahdollisista muutoksista. Oheinen asiakirja on viimeinen sivu ylimääräisessä kokouksessa 1.2.1849 hyväksytyistä uusista säännöistä.

Suomen Taideyhdistyksen arkistoon kuuluvien käsinkirjoitettujen sääntöjen lopussa on joukko allekirjoituksia. Vain osa niistä kuuluu johtokunnan jäsenille, joten kyseessä lienevät ylimääräisen kokouksen osallistujat. Joukossa on yhdistyksen puheenjohtaja Carl Walleen, johtokunnan jäsenet Immanuel Ilmoni ja Magnus von Wright, varajäsen Nils Abraham Gyldén, aikaisempi johtokunnan jäsen Fredrik Berndtson sekä yhdistyksen sihteeri Zachris Topelius. Kokouksessa olivat läsnä myös Helsingin piirustuskoulun opettaja Berndt Abraham Godenhjelm ja Turun sivuosaston johtokunnan jäsen Nils Henrik Pinello sekä myöhempi taidekokoelman intendentti Berndt Otto Schauman. Paavo Tikkanen oli toimittaja, runoilija, kääntäjä ja tunnettu suomalaisuusmies. Hänen poikansa Johan Jakob oli sittemmin Taideyhdistyksen sihteeri ja Suomen ensimmäinen taidehistorian professori.

Hanna-Leena Paloposki 2012

Lähteet ja kirjallisuus

Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjat liitteineen vuodelta 1849. C 1. Suomen Taideyhdistyksen arkisto I, Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.