Viittaukset

Suomen Taideyhdistys
Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taide-elämän, taideinstituutioiden ja taiteen kehityksessä on olennainen. Yhdistys on Suomen Kansallisgallerian edeltäjä, ja sen keräämä taidekokoelma on nykyisin osa Kansallisgalleriaan kuuluvien Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon...
Suomen Taideyhdistyksen kokoelmat ja niiden karttuminen
Kokoelman synty Suomen Taideyhdistyksen taidekokoelma alkoi yhdistyksen toiminnan alkuvaiheissa 1846–1867 muodostua ostojen ja lahjoitusten kautta, vaikka kokoelmaa ei vielä virallisesti ollut eikä sitä ollut merkitty yhdistyksen sääntöihin. Yhdistyksen ensimmäisen johtokunnan keskuudessa oltiin...
Hankinnat
Ensimmäiset hankintansa Suomen Taideyhdistys teki 1847, jolloin ostettiin ensimmäisenä Pehr Gustaf von Heidekenin Norjalainen tunturimaisema (1847). Kokoelman kartuttaminen ei ollut aluksi suunnitelmallista, mutta vähitellen siitä tuli yhä harkitumpaa ja ammattimaisempaa toimintaa. Taidetta...
Suomen Taideyhdistyksen varhaisimmat ostot ja lahjoitukset

Tämä Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjan liite antaa tietoa yhdistyksen ensimmäisistä ostoista ja sen saamista lahjoituksista. Vuoden 1849 kohdalle arkistoidun asiakirjan ensimmäisellä sivulla on alkuun lueteltu ostetut teokset. Numerointi on tehty näyttelyluettelon mukaan, sillä teokset on ostettu samasta taidenäyttelystä. Kyseessä on vuoden 1850 Suomen Taideyhdistyksen näyttely. Asiakirja on ehkä epähuomiossa joutunut pöytäkirjojen liitteissä edellisen vuoden kohdalle.

Listassa on monia Alexander Lauréuksen (1783–1823) maalauksia, jotka ovat edelleen kokoelmissa, nykyään Ateneumin taidemuseossa. Niitä ovat numero 29. Vanha nainen ja kynttilä, kopio Godfried Schalckenin mukaan (1806), 31. Tulipalo yöllä talonpoikaistalossa (1809), 37. Vanha vaimo värttinöineen, kopio Giuseppe Nogarin mukaan (1805), 38. Palava talo (1813), 40. Nuotiota sytyttäviä kalastajia (1810) ja 41. Kultarahoja punnitseva vanhus (1810). Joidenkin maalausten nimet ovat hieman muuttuneet aikojen saatossa.

Liitteessä mainitaan mm. myös yksi [taiteilija Victoria] Åbergin tekemä kopiotyö ”ett gubbehufvud”, ”ukon pää”. Tämän teoksen nykyinen omistaja ei ole tiedossa.

Lisäksi liitteeseen on kirjattu, että [taiteilija Erik] Löfgren on lahjoittanut yhdistykselle maalaamansa omakuvan ja että professori Sadelin Ahvenanmaalta on puolestaan lahjoittanut vanhoja muotokuvia. Kyseessä lienee P. U. F. Sadelin (1788–1853), tietokirjailijana ansioitunut teologian tohtori, joka maalausajankohtana toimi kirkkoherrana Ahvenanmaalla.

Anna Lindfors 2012

Lähteet ja kirjallisuus

Suomen Taideyhdistyksen kokouksen pöytäkirjan liite, [1850]. C 1. Suomen Taideyhdistyksen arkisto I, Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.  
Förteckning öfver de den 11 mars 1850 af Finska Konstföreningen exponerade konstalster [öppnades 11.3. i Universitetshuset f.d. mineraliesal], 1850. Helsingfors: Finska Konstföreningen.