Viittaukset

Matkoja ulkomaille
Koulutusta ulkomailta - 1800-luku Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulut 1800-luvun Turussa ja Helsingissä keskittyivät antamaan opetusta vain taiteen tekemisen alkeissa. Ulkomaille lähdettiin hankkimaan lisäkoulutusta sekä kansainvälistä tunnettuutta. Varhaisin opintopaikka oli Ruotsissa,...
Taiteilija Arvid Liljelundin kirje Fredrik Cygnaeukselle 3.10.1868

”Korkeasti kunnioitettu Herra Waltioneuwos. Suurimmassa nöyryydessä saan esitellä pyyntöäni. Herra Waltioneuwos on hyvä ja lähettää minulle net Suomen waltiolta minulle suodut apuwarat, tämän wuoden edestä.”

Kohteliaasti aloitetussa kirjeessään taiteilija Arvid Liljelund muistuttaa Suomen Taideyhdistyksen puheenjohtaja Fredrik Cygnaeusta rahantarpeestaan opiskellessaan Düsseldorfissa. Taideyhdistyksen apurahan turvin Saksaan opiskelemaan lähtenyt Liljelund pyytää myös saada jäädä maahan vielä seuraavan vuoden kesään asti, ”jos herra Waltioneuwos luule woiwan olla mahdollista minulle niin paljon apurahoja saada.”

Kirjeen lopussa Liljelund kertoo, että hänellä on tekeillä taideteos (”kuwaus”), jonka hän aikoo lähettää ”Suomen taitoyhtiölle” vielä syksyn aikana. Taitoyhtiöllä Liljelund tarkoittaa Suomen Taideyhdistystä, jonka suomenkielinen nimi vakiintui vasta hieman myöhemmin (lue tästä lisää aiheesta).

Tämä kirje on kirjoitettu suomen kielellä, mikä oli poikkeavaa; yleensä Liljelund ja Cygnaeus vaihtoivat kirjeitä ruotsiksi.

Tämä kirje kuuluu Kansallisgallerian arkiston Taiteilijakirjekokoelmaan, joka käsittää kaiken kaikkiaan noin 5 000 kirjettä. Kirjeet on digitoitu, ja ne ovat luettavissa arkiston tiloissa.

Anna Lindfors 2012 (päivitetty 1/2014)