Viittaukset

Matkoja ulkomaille
Koulutusta ulkomailta - 1800-luku Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulut 1800-luvun Turussa ja Helsingissä keskittyivät antamaan opetusta vain taiteen tekemisen alkeissa. Ulkomaille lähdettiin hankkimaan lisäkoulutusta sekä kansainvälistä tunnettuutta. Varhaisin opintopaikka oli Ruotsissa,...
Venäjä
Suomen Taideyhdistys
Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taide-elämän, taideinstituutioiden ja taiteen kehityksessä on olennainen. Yhdistys on Suomen Kansallisgallerian edeltäjä, ja sen keräämä taidekokoelma on nykyisin osa Kansallisgalleriaan kuuluvien Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon...
Saksa
Taiteilija Berndt Lindholmin kirje Fredrik Cygnaeukselle, 24.1.1868, Pariisi
Kirjeessään taiteilija Berndt Lindholm kirjoittaa Pariisista Suomen Taideyhdistyksen puheenjohtaja Fredrik Cygnaeukselle, ”herra valtioneuvokselle”, kuten Lindholm tätä tituleeraa. Lindholm kertoo juuri lähettäneensä senaatille stipendihakemuksen ja pyytää nyt Cygnaeukselta todistusta tai...
Düsseldorf 1800-luvulla
Karlsruhe 1800-luvulla
München ja Wien 1800-luvulla
Berndt Lindholm
20.08.1841
Loviisa
15.05.1914
Göteborg, Ruotsi

Berndt Lindholm aloitti taiteilijanuraansa porvoolaisen piirustuksenopettaja ja taidemaalari Johan Knutsonin piirustustunneilla ja jatkoi sen jälkeen Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Turussa 1856–1861 R. W. Ekmanin oppilaana. Tämän jälkeen oli aika siirtyä oppiin ulkomaille.

Ensimmäisen ulkomaanmatkansa Lindholm teki 1860, ensin Kööpenhaminaan ja sieltä mm. Lyypekkiin, Hampuriin ja Göteborgiin. Opinnot ja työskentely Saksassa, etenkin Düsseldorfissa, olivat Lindholmille merkittävä kokemus. Düsseldorfin kausi kesti vuodesta 1863 vuoteen 1865.

Düsseldorf oli Lindholmin taiteen lähtökohta, mutta hän oli myös ensimmäisiä 1800-luvun suomalaisista Pariisin-kävijöistä. Lindholm oli kiinnostunut ranskalaisesta taiteesta nähtyään sitä Karlsruhessa, Saksassa. Syksyllä 1867 hän lähti katsomaan Pariisin maailmannäyttelyä ja viipyi matkallaan kuukauden. Lindholm oleskeli välillä Düsseldorfissa, mutta palasi Pariisiin jo seuraavana vuonna. Hän opiskeli kaupungissa vuodet 1868–1870 ja 1873–1876.

Berndt Lindholm toimi taiteilijana enimmäkseen ulkomailla. Pettyneenä realisminsa vastaanottoon Suomessa Lindholm muutti vuonna 1876 pysyvästi Ruotsiin ja toimi Göteborgin taidemuseon intendenttinä vuosina 1878–1900. Hänestä tuli myös Göteborgin museon piirustus- ja maalauskoulun (Göteborgs Musei Rit- och Målarskola) esimies, Kuvataideakatemian opettaja ja Tukholman kuninkaallisen taideakatemian jäsen. Kaupunki oli hänelle tuttu, sillä se oli hänen vaimonsa kotikaupunki.

Uransa loppuvaiheessa Berndt Lindholm kasvoi ruotsalaisen rannikon ja meren hienovireiseksi kuvaajaksi.

2012

Lähteet ja kirjallisuus

Luonto opettajana – maisemamaalaus Düsseldorfissa 2011. toim. Claudia de Brün. Sinebrychoffin taidemuseon julkaisuja. Helsinki: Sinebrychoffin taidemuseo.
Reitala, Aimo 1995. ”Berndt Lindholm”. Teoksessa Berndt Lindholm. Turun taidemuseon julkaisuja 2/95. Turku: Turun taidemuseo, s. 12–18.