Viittaukset

Suomen Taideyhdistys
Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taide-elämän, taideinstituutioiden ja taiteen kehityksessä on olennainen. Yhdistys on Suomen Kansallisgallerian edeltäjä, ja sen keräämä taidekokoelma on nykyisin osa Kansallisgalleriaan kuuluvien Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon...
Suomen Taideyhdistyksen dukaattipalkinnot 1800-luvulla
Palkinto perustetaan Vuonna 1846 perustetun Suomen Taideyhdistyksen ensimmäiset idealistiset yritykset löytää ja tukea nuoria vähävaraisia taiteilijalahjakkuuksia epäonnistuivat. Johtokunnan itsekritiikki johti osaltaan vuonna 1857 kolmen palkinnon perustamiseen. Ne jaettiin ensimmäisen kerran...
Ensimmäinen Suomen Taideyhdistyksen palkintokilpailu maaliskuussa 1858

Suomen Taideyhdistyksen johtokunta perusti yhdistykselle palkinnot vuonna 1857 kannustamaan taideopinnoissa menestyneitä nuoria taiteilijoita. Ensimmäisen kerran nämä myöhemmin dukaattipalkinnoiksi kutsutut palkinnot jaettiin yhdistyksen vuosikokouksen yhteydessä maaliskuussa 1858. Oheisessa johtokuntaa varten laaditussa 4.3.1858 päivätyssä listassa on lueteltu kaikki kilpailuun osallistuneet, 14 eri taiteilijaa. Vain kuusi osallistui originaalimaalauksella ja kilpaili siten niille tarkoitetusta 20 dukaatin suuruisesta ensimmäisestä palkinnosta. Heidän joukossaan ovat Werner Holmberg, Viktoria Åberg, Johan Knutson ja Fredrik Ahlstedt. Kuten nopeasti kirjoitetulta muistiinpanolta vaikuttavan asiakirjan sivulta kaksi ilmenee, johtokunta päätti olla jakamatta ensimmäistä palkintoa.

Muut taiteilijat olivat mukana kopioilla kilpailemassa toisista palkinnoista. Viktoria Åberg osallistui kahden originaaliteoksen ohella norjalaisen maalarin Hans Guden maalauksesta tekemällään kopiolla. Johtokunta päätti myöntää 10 dukaatin suuruiset toiset palkinnot neiti Alvina Ugglalle ja neiti Hilda Olsonille. Kumpikin palkittu kopio oli tehty suomalaisen taiteilijan teoksesta. Uggla kilpaili Werner Holmbergin maalauksesta Linnanpuisto auringonlaskun jälkeen tekemällään kopiolla ja Olson kopiollaan Erik Johan Löfgrenin maalauksesta Tyttö kukkia kädessään. Päätökseen on aluksi kirjoitettu Åberg, joka on vedetty yli ja sen päälle kirjoitettu Olson. Joko kyseessä oli vahinko tai jakopäätöstä muutettiin viime hetkessä.

Päätökseen on myös kirjattu kaksi muuta nimeä ja niiden perään 5 dukaattia. Johtokunta päätti ilmeisesti jakaa yllättäen kolmannet, eräänlaiset lohdutuspalkinnot. Saajina ovat piirustuskoulussa opiskelleet, mutta muuten tuntemattomat Hermansson, joka osallistui kahdella ruotsalaistaiteilijoiden teosten kopiolla, ja Smedberg, jonka nimeä ei ole kilpailuun ilmoittautuneiden listalla.

Hanna-Leena Paloposki 2012

Lähteet ja kirjallisuus

Suomen Taideyhdistyksen ensimmäisen palkinnon jakoon liittyvät asiakirjat 4.3.1858. Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjat 1858–1869. C 2.  Suomen Taideyhdistyksen arkisto I, Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.
Finska Konstföreningens exposition 1858. Andra upplagan. Helsingfors: Finska Konstfäreningen.
Ervamaa, Jukka, 2006. "Ruusu-usvaa, kultadukaatteja ja taidepolitiikkaa". Dukaatti. Suomen Taideyhdistys 1846–2006. Toim. Rakel Kallio. Helsinki: WSOY, s. 57–71.
Tikkanen, J. J., 1896. Finska Konstföreningen 1846–1896. Helsingfors.