Viittaukset

ARCOmadrid 2014 nykytaidemessut
ARCOmadrid 2014 nykytaidemessuilla Suomella oli erityisasema kutsuvierasmaana. Sen ansiosta suomalaisella nykytaiteella oli erinomainen tilaisuus esittäytyä laajalle kansainväliselle yleisölle. Suomalainen messukokonaisuus syntyi usean eri toimijan yhteistyön tuloksena. Mukana olivat Suomen...
Johdanto

Suomen taiteilijat osallistuivat kansainvälisiin messu- ja näyttelytapahtumiin jo varhain, pian 1800-luvun puolivälin jälkeen. Varhaisimmat näyttelyesiintymiset olivat Ruotsissa ja Venäjällä, joihin Suomen taideyhdistyksellä oli luontaiset kulttuurisuhteet. Sellaisinakin osallistumiset olivat esimakua myöhemmin tulevasta kansainvälistymisestä.

Vuonna 1900 Suomi osallistui kansakuntana Pariisin maailmannäyttelyyn. Sinne vietiin myös mittava otos uusinta ja edustavinta suomalaista taidetta. Mukana olivat mm. Albert Edelfelt, Pekka Halonen, Akseli Gallen-Kallela, Juho Rissanen, Hilda Flodin ja monet muut.

Osa teoksista kuului Suomen Taideyhdistyksen kokoelmiin, ja mukana oli myös Gallénin Lemminkäisen äiti sekä Edelfeltin Ulkosaaristosta, jotka kuuluivat Antellin kokoelmaan. Nykyisin ne ovat osa Kansallisgallerian kokoelmia.

 

Kansallisgalleria / Hannu Pakarinen