Finnish | English
Kuvataiteen keskusarkisto avaa Daniel Nyblinin lasinegatiivikokoelman julkiseen käyttöön

Valtion taidemuseon Kuvataiteen keskusarkisto avaa Daniel Nyblinin (1856–1923) lasinegatiiveista ja niiden kuvailutiedoista koostuvan datapaketin julkiseksi Helsingissä järjestettävän Open Knowledge Festivalin aikana 17.–22.9.2012.

Kuvataiteen keskusarkisto on monipuolinen kuvataiteen tietokeskus, joka kerää ja tallentaa kokoelmiinsa erityisesti suomalaiseen kuvataiteeseen liittyviä aineistoja. Se avaa nyt ensimmäisen kerran aineistotietokantojensa sisältöä julkiseen käyttöön.

Norjalaissyntyinen, vuonna 1875 Suomeen muuttanut Daniel Nyblin oli yksi 1800- ja 1900-luvun vaihteen merkittävimmistä ja tuotteliaimmista valokuvaajista Suomessa. Henkilöiden ja maisemien lisäksi hän kuvasi lasinegatiiveille suomalaista taidetta usein tuoreeltaan teosten juuri valmistuttua tai niiden ollessa ensi kertaa esillä näyttelyissä. Kuvataiteen keskusarkiston Nyblin-kokoelma sisältää juuri näitä, vuosilta 1879–1904 olevia taideteoskuvia.

Kuvataiteen keskusarkiston aineisto on digitoitu kuvaamalla Nyblinin alkuperäiset lasinegatiivit niin, että koko negatiivi näkyy kuvassa. Digitaalisista negatiivikuvista on tehty myös positiivit. Aineistokokonaisuus avataan 17.9.2012.

Avoimen datan aineistosta on poistettu niiden taiteilijoiden teosten kuvat, joiden tekijänoikeudet ovat vielä voimassa. Paketti annetaan käyttöön Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Muokkaamaton (CC BY-SA 3.0) lisenssillä.

Julkaistava aineisto

Julkaistava aineisto sisältää kuvia ja metatietoja. Ladattavat aineistopaketit ovat:

Julkaisuhistoria

17.9.2012 - Ensimmäinen julkaisu
13.2.2013 - Kuvapaketin päivitys

Lisenssi

Julkaistava aineiston lisenssi on Creative Commons Nimeä-Tarttuva 3.0 Muokkaamaton (CC BY-SA 3.0).

Lisenssi sallii kopioida, levittää, näyttää ja esittää Nyblin-aineistoa. Lisäksi lisenssi sallii aineiston muuttelun ja uusien teosten, myös kaupallisten, toteuttamisen aineistolla. Jos teet muutoksia tai käytät aineistoa oman teoksesi pohjana, tulee syntynyt teos jakaa lisenssillä joka on identtinen alkuperäisen aineistolisenssin kanssa eli CC BY-SA 3.0.

Lisätietoja

Intendentti Hanna-Leena Paloposki, Kansallisgalleria / Arkisto ja kirjasto, puh. 0294 500 203, hanna-leena.paloposki@kansallisgalleria.fi