Viittaukset

Matkoja ulkomaille
Koulutusta ulkomailta - 1800-luku Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulut 1800-luvun Turussa ja Helsingissä keskittyivät antamaan opetusta vain taiteen tekemisen alkeissa. Ulkomaille lähdettiin hankkimaan lisäkoulutusta sekä kansainvälistä tunnettuutta. Varhaisin opintopaikka oli Ruotsissa,...
Ranska
Pariisiin! Ranska ja etenkin Pariisi oli suomalaistaiteilijoiden suosiossa 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Suomessa haettiin samoihin aikoihin omaa kulttuuri-identiteettiä. Suomen taiteen niin sanotun kultakauden synty siinä muodossa kuin me sen tunnemme, ei olisi ollut mahdollista ilman niitä...
Albert Edelfeltin kuvitettu kirje Pariisista (1. sivu)

Albert Edelfelt (1854–1905) kirjoitti paljon kotiväelleen ollessaan Pariisissa. Hän myös kuvitti mielellään kirjeitään, joita on Kansallisgallerian arkiston Taiteilijakirjekokoelmassa.

Tässä 26.1.1890 päivätyssä, Bertha-sisarelle lähetetyssä kirjeessä taiteilija on luonnostellut mm. näkymää Seine-joelle. Edelfelt kuvasi taideteoksissaan varsin vähän Pariisia, vaikka asuikin kaupungissa yli 15 vuotta. Maalaus Luxembourgin puistossa kuvaa kuitenkin kesäistä pariisilaisnäkymää ja on yksi Edelfeltin tunnetuimmista teoksista.

Kirjeen vasempaan alakulmaan Edelfelt on maalannut pienen muotokuvan, jossa on ranskalainen taiteilijakollega Pascal-Adolphe-Jean Dagnan-Bouveret (1852–1929) profiilissa. Edelfelt ja Dagnan-Bouveret olivat ystävystyneet Pariisissa jo vuosia aikaisemmin. Dagnan-Bouveret on myös maalannut ystävästään muotokuvan, joka nykyään kuuluu Ateneumin taidemuseon kokoelmiin.

Kirjeessä Edelfelt kirjoittaa taiteilijaystävänsä olevan tekemässä parhaillaan hienoa teosta: ”Dagnan håller på med en utmärkt tafla om: några bondpojken (--)”. Edelfelt myös kertoo Dagnan-Bouveret’in puhuvan usein Berthasta, jonka hän myös tunsi.

Edelfelt valittelee sisarelleen potevansa influenssaa ja ettei työnteosta tahdo tulla mitään. Tuolloin vaimo Ellan ja poika Erik asuivat Edelfeltin kanssa Pariisissa, ja myös pieni Erik sairasti influenssaa. Pariisissa riehui raju epidemia, jonka aikana monet sairastuivat. Koti-Suomessa Bertha oli saman taudin kourissa.

Bertha Edelfelt julkaisi aikanaan osan veljensä lähettämistä kirjeistä ”Ur Albert Edelfelts brev” -nimisenä viisiosaisena sarjana (1917–1930). Julkaistut niteet ovat Kansallisgallerian kirjastossa, mutta nämä kirjat ovat varsin voimakkaasti editoituja: niistä on jätetty pois joitakin osuuksia. Sittemmin Albert Edelfeltin kirjeitä on julkaistu myös Anna Kortelaisen kirjassa Niin kutsuttu sydämeni – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen 1873–1901 (2001).

 

Anna Lindfors 2012 (päivitetty 1/2014)

Lähteet ja kirjallisuus

Albert Edelfeltin kirje Bertha Edelfeltille 26.1.1890, Pariisi. Taiteilijakirjekokoelma, Arkistokokoelmat, Kansallisgalleria.
Kortelainen, Anna 2001. Niin kutsuttu sydämeni – Albert Edelfeltin kirjeet äidilleen 1873–1901. Helsinki: Otava.
Ojanperä, Riitta, 2004. ”Pariisissa”. Teoksessa  Albert Edelfelt 1854–1905 – Juhlakirja. Helsinki: Ateneumin taidemuseo, s. 66–68.