SUOMEN TAIDEYHDISTYKSEN PÖYTÄKIRJAT LIITTEINEEN VUOSILTA 1846-1901

Suomen Kansallisgallerian arkistokokoelmat julkaisee tällä sivustolla Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjat liitteineen vuosilta 1846–1901. Pöytäkirjat kuuluvat Taideyhdistyksen arkistoon.

Suomen Taideyhdistyksen merkitys suomalaisen taide-elämän, taideinstituutioiden ja taiteen kehityksessä on olennainen. Vuonna 1846 perustettu yhdistys otti kunnianhimoiseksi tehtäväkseen suomalaisen taidemaun kehittämisen ja suomalaisen taiteen tukemisen. Toimintamuotoihin kuuluivat vuosittaiset taidenäyttelyt ja jäsenistön kesken järjestettävät taideteosarpajaiset. Yhdistys perusti myös piirustuskoulun Helsinkiin. Oppilaita varten ryhdyttiin hankkimaan taideteoksia malleiksi, ja niistä yhdessä lahjoitusten kanssa muodostui yhdistyksen kokoelman alku. Suomen Taideyhdistys on Suomen Kansallisgallerian varhaisin edeltäjä, ja sen keräämä taidekokoelma on nykyisin osa Kansallisgalleriaan kuuluvien Ateneumin taidemuseon ja Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmia.

Suomen Taideyhdistyksen merkityksestä johtuen sen arkisto on ensiarvoisen tärkeä lähdeaineisto Suomen taiteen, taiteilijoiden ja taide-elämän tutkijoille 1800-luvun puolivälistä eteenpäin. Arkisto kuuluu Suomen Kansallisgallerian arkiston kokoelmiin ja kattaa pääosin vuodet 1846-1939. Vuonna 1940 vastuu museosta ja taidekoulusta siirtyi Suomen taideakatemian säätiölle, jonka toiminta jatkui Valtion taidemuseon (nyk. Kansallisgalleria) perustamiseen vuoteen 1990 asti.

Tutkimuksen kannalta keskeisimpiä ovat Taideyhdistyksen pöytäkirjat erilaisine liitteineen. Niihin sisältyvät yhdistyksen johtokunnan ja muiden elinten, kuten palkinto- ja ostolautakunnan sekä yhdistyksen vuosi- ja yleisten kokousten pöytäkirjat. Pöytäkirjojen joukkoon on järjestetty esimerkiksi taiteilijoiden kirjeitä, apuraha-anomuksia ja näyttelyihin liittyvää materiaalia. Paljon käytetyn pöytäkirja-aineiston vanhin osa, vuodet 1846-1901, on digitoitu opetus- ja kulttuuriministeriön erillisrahoituksella.

Asiakirjoja on mahdollista selata vuosittain tai niiden sidosten mukaan, joihin ne oli aikoinaan sidottu ja joiden mukaan ne on merkitty myös arkistoluetteloon. Sivustolle on tehty aineistosta muutamia nostoja esittelemään Taideyhdistyksen toiminnan eri puolia ja vaiheita.

Suomen Taideyhdistyksen toiminnan ensimmäisiin vuosikymmeniin ja pöytäkirjojen digitointiprojektiin voi tutustua myös Suomen Kansallisgallerian arkiston Lähteillä-sivustolla.

Suomen Taideyhdistyksen pöytäkirjat -sivusto

Sivuston sisältötuotanto Suomen Kansallisgallerian arkistokokoelmat ja kirjasto

Sivuston suunnittelu ja toteutus Olli Lyytinen, Aki Kivelä / Grip Studios Interactive.

Sivusto käyttää uusia HTML5-tekniikoita. Sivusto on testattu toimivaksi uusimmilla Firefox, Chrome, Safari ja Internet Explorer 9-selaimilla.

Sivustosta on myös vanhemmilla selaimilla toimiva versio osoitteessa http://www.lahteilla.fi/styp/light/info.html.

Lisätietoja ja palaute

Suomen Kansallisgallerian arkistokokoelmat / Hanna-Leena Paloposki, sähköposti tutkimus(at)kansallisgalleria.fi .

Haku ei löytänyt kuvia antamallasi hakusanalla.

Selaimesi ei ole yhteensopiva sivuston kanssa. Sivusto käyttää HTML5-ominaisuuksia ja vaatii modernin nettiselaimen. Sivusto toimii muunmuassa seuraavien selainten tuoreilla versiolla: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Safari ja Opera. Ole hyvä ja päivitä selaimesi.

Sivustosta on myös vanhemmilla selaimilla toimiva versio osoitteessa http://www.lahteilla.fi/styp/light/info.html.

Jos haluat tästä huolimatta jatkaa HTML5-versioon, voit tehdä sen tästä.