Norjalaissyntyinen, Helsingissä toiminut ammattivalokuvaaja Daniel Nyblin (1856–1923) kuuluu 1800- ja 1900-luvun vaihteen merkittävimpiin ja tuotteliaimpiin valokuvaajiin Suomessa. Henkilöiden ja maisemien lisäksi hän kuvasi lasinegatiiveille suomalaista taidetta usein tuoreeltaan teosten juuri valmistuttua tai niiden ollessa ensi kertaa esillä näyttelyissä. Ainutlaatuiset kuvat esittelevät esimerkiksi taiteilijoiden myöhemmin muokkaamia teoksia ensimmäisessä asussaan tai ovat ainoa kuvalähde myöhemmin kadonneista tai tuhoutuneista teoksista.

Nyblinin taideteoskuvien alkuperäiset lasinegatiivit vuosilta 1879-1904 kuuluvat nykyisin Suomen Kansallisgallerian arkiston kokoelmiin. Negatiiveja on yhteensä 963 kappaletta. Suomen Kansallisgallerian arkistokokoelmat julkaisee aineiston kuvailutietoineen tällä sivustolla. Kokonaisuudesta on poistettu niiden taiteilijoiden teosten kuvat, joiden tekijänoikeudet ovat vielä voimassa.

Lasinegatiivit on digitoitu valokuvaamalla Suomen Kansallisgallerian arkistossa niin, että koko negatiivi näkyy kuvassa. Digitaalisista negatiivikuvista on tehty positiivit, jotka ovat myös katsottavissa sivustolla. Digitointityö on rahoitettu Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä erillisrahoituksella.

Daniel Nyblin ja taideteosten valokuvat

Daniel Nyblin aloitti taideteosten kuvaamisen tekemällä kotimaisen taiteen maalauksista ja veistoksista pieniä 10–12 kuvan sarjoja Helsingissä järjestetyistä Suomen Taideyhdistyksen näyttelyistä. Vuodesta 1883 alkaen hän laajensi taltiointia aloittamalla suurisuuntaisen kuvasarjan Finsk Konst – Suomen Taide. Tätä Nyblin kartutti vuosittain uusilla näyttelytaltioinneilla Taideyhdistyksen lisäksi Suomen Taiteilijoiden näyttelyistä niin, että sarjassa oli 1900-luvun alkuun mennessä yli 500 taideteoskuvaa 67 eri taiteilijalta.

Daniel Nyblin oli taitava liikemies ja tuotteidensa markkinoija, joka levitti erikokoisina kartonkipohjustettuina vedoksina taideteoskuviaan painetun luettelon ja kuvitetun esitteen avulla maan kirjakaupoissa. Pääkaupungin näyttelyissä ensi kertaa esitellyt teokset olivat näin kuvien välityksellä lähes saman tien ostajien ulottuvilla kaikkialla muuallakin maassa. Toiminnalla oli suuri merkitys kotimaisen taiteen tunnettuudelle aikana, jolloin pääkaupungin näyttelyt olivat vain harvojen etuoikeus.

Lue lisää Daniel Nyblinistä ja hänen toiminnastaan taideteosvalokuvaajana Suomen Kansallisgallerian arkistokokoelmien Lähteillä-sivustolla.

Nyblin-sivusto

Sivuston sisältötuotanto Suomen Kansallisgallerian arkistokokoelmat ja kirjasto

Sivuston suunnittelu ja toteutus Olli Lyytinen, Aki Kivelä / Grip Studios Interactive.

Sivusto käyttää uusia HTML5-tekniikoita. Sivusto on testattu toimivaksi uusimmilla Firefox, Chrome, Safari ja Internet Explorer 9-selaimilla.

Sivustosta on myös vanhemmilla selaimilla toimiva versio osoitteessa http://www.lahteilla.fi/nyblin/light.html. Nyblin-aineisto on saatavilla avoimena datana osoitteessa http://www.lahteilla.fi/nyblin-data/.

Lisätietoja ja palaute

Suomen Kansallisgallerian arkistokokoelmat / Hanna-Leena Paloposki, sähköposti tutkimus(at)kansallisgalleria.fi .

Haku ei löytänyt kuvia antamallasi hakusanalla.

Selaimesi ei ole yhteensopiva sivuston kanssa. Sivusto käyttää HTML5-ominaisuuksia ja vaatii modernin nettiselaimen. Sivusto toimii muunmuassa seuraavien selainten tuoreilla versiolla: Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari ja Opera. Ole hyvä ja päivitä selaimesi.

Voit käyttää sivuston selainyhteensopivaa versiota. Tämä versio sisältää vain sivuston perusominaisuudet. Avaa selainyhteensopiva versio tästä.

Jos haluat tästä huolimatta jatkaa HTML5-versioon, voit tehdä sen tästä.